Ako pripraviť vývar?

Základom každej dobrej polievky je kvalitný vývar.

Z akých surovín ho pripravíme? Do vývaru používame umyté odkrojky zo zeleniny , hlúby kapusty, karfiolu, brokolice, vňať z petržlenu, zeleru či mrkvy, divokú zeleninu , šupky z kalerábu, brokolice. Ak máte záhradu, môžte si vňate nasušiť a používať v zime. Nahnité či plesnivé časti vyhodíme!

Do studenej vody dáme variť  zeleninové zvyšky, pridáme riasu WAKAME ¹ (riasy striedame) a varíme bez soli min. 20 minút. Dobu varu  prispôsobujeme ročnému obdobiu.  Pri dlhšom varení (až niekoľko hodín) získame silnejší vývar, ktorý je vhodný pri oslabenom organizme. Uvarenú zeleninu vyhodíme, riasu nakrájame a vložíme naspäť. Výsledkom je hodnotný vývar plný minerálov.

Druhá možnosť je príprava bez rias, využíva sa vtedy, keď riasu pridávate pri varení priamo do polievok.

Vývar si môžeme navariť do zásoby , horúci nalejeme do zaváracej fľaše 0,7 l a zatvoríme . Vychladnuté odložíme do chladničky , kde vydrží cca 2 dni.

¹ Riasy využívame ako ďalší zdroj minerálov, nakoľko naša zelenina ich už neobsahuje také množstvo ako v minulosti. Je to spôsobené zlým prístupom k obrábaniu pôdy.

  • Vývar používame na prípravu zeleninových polievok, omáčok . V polievke už nemusíme používať mnoho druhov zeleniny, pridaním soli získame nasýtený roztok a všetky ďalšie minerály a vitamíny zostanú viazané na vlákninu zeleniny v polievke.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov