Cviklová s bazalkou

Štítky: Cvikla, bazalka. bez lepku

Element: OHEŇ,

Farba ako paradajková, chuť ako paradajková, vôňa bazalky tiež pripomína túto obľúbenú polievku. Len samotné paradajky v nej chýbajú. Tie ale chýbajú aj v klasickej paradajkovej polievke, pretože sa varí z  pretlaku 🙁 Od používania konzerv som si dávno odvykla, radšej varím z čerstvých lokálnych surovín, najradšej z vlastnej záhradky.

 

Suroviny pre 2 osoby:

po 1 kuse menšia mrkva, petržlen cibuľa

1/2 malej cvikle

0,5 L zeleninového vývaru, alebo vody

1 PL olivový olej

soľ, umeocot, čerstvá bazalka

1 ČL kukuričného škrobu

 

Postup:

1. Cibuľu na 1/4 ky, mrkvu a petržlen pokrájané na väčšie kusy vložíme do užšieho hrnca (budeme mixovať), podlejeme vodou do výšky cca 2 cm, pridáme štipku soli a necháme zovrieť. Znížime na najmenší plameň a uvaríme do mäkka.

2. Odstavíme z ohňa. Dolejeme vývar a škrob rozrobený v troche studenej vody a obsah hrnca rozmixujeme.

3. Preložíme opäť na sporák a necháme zovrieť.

4. Pridáme olej, dochutíme umeoctom, posypeme čerstvou bazalkou.

 

 

Praktické:

Element ohňa podporíme praženými semiačkami. Na obrázku  kombinácia : slnečnicové a konopné.

Týmto spôsobom pripravíme aj omáčku, napr, na cestoviny.

V zime zmeníme olej na sezamový.

 

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov