Cviklová s bazalkou
Štítky: Cvikla, bazalka. bez lepku
Element: OHEŇ,
Farba ako paradajková, chuť ako paradajková, vôňa bazalky tiež pripomína túto obľúbenú polievku. Len samotné paradajky v nej chýbajú. Tie ale chýbajú aj v klasickej paradajkovej polievke, pretože sa varí z pretlaku 🙁 Od používania konzerv som si dávno odvykla, radšej varím z čerstvých lokálnych surovín, najradšej z vlastnej záhradky.
Suroviny pre 2 osoby:
po 1 kuse menšia mrkva, petržlen cibuľa
1/2 malej cvikle
0,5 L zeleninového vývaru, alebo vody
1 PL olivový olej
soľ, umeocot, čerstvá bazalka
1 ČL kukuričného škrobu
Postup:
1. Cibuľu na 1/4 ky, mrkvu a petržlen pokrájané na väčšie kusy vložíme do užšieho hrnca (budeme mixovať), podlejeme vodou do výšky cca 2 cm, pridáme štipku soli a necháme zovrieť. Znížime na najmenší plameň a uvaríme do mäkka.
2. Odstavíme z ohňa. Dolejeme vývar a škrob rozrobený v troche studenej vody a obsah hrnca rozmixujeme.
3. Preložíme opäť na sporák a necháme zovrieť.
4. Pridáme olej, dochutíme umeoctom, posypeme čerstvou bazalkou.
Praktické:
Element ohňa podporíme praženými semiačkami. Na obrázku kombinácia : slnečnicové a konopné.
Týmto spôsobom pripravíme aj omáčku, napr, na cestoviny.
V zime zmeníme olej na sezamový.