Aj vy máte pochybnosti? 3 kroky ako sa ich konečne zbaviť

Nechajte ma hádať. Začali ste s niektorým typom názkosacharidového stravovania: SCD diéta, paleo, LCHF, diéta pre autoimunitné ochorenia a objavili sa pochybnosti. Cieľ je jasný, ale máte v hlave plno otáznikov.

Rozhodli ste urobiť túto obrovskú zmenu, no napriek tomu vás prenasledujú otázky: Urobila som správnu vec? Čo keď mi bude niečo chýbať? Napríklad také minerály alebo vitamíny.

A aby toho nebolo málo, aj v práci sa vám smejú alebo vás podpichujú: „Čo s nami nejdeš na poriadnu pizzu? Počkaj, budú ti chýbať sacharidy a skolabuješ.“

Rodina sa najprv tvári pochybovačne: „To nedáš. Znovu schudneš a potom opäť priberieš. Chceš mať JOJO efekt?“ A mamina to zaklincuje: „Príliš veľa mäsa škodí, my sme jedli chlieb každý deň a mäso iba v nedeľu.“ A keď vidí, že to s vami nehne, tak zahlási: „Zlatíčko, prečo sa tak obmedzuješ, veď jeden domáci zákusok ti predsa nemôže uškodiť.“

Verím vám, nie je ľahké toto každý deň počúvať. Preto prvé moje odporúčanie znie:

1. Vytvorte si vlastné prostredie

Viete, čo robia ľudia, keď sa chcú čo najskôr naučiť cudzí jazyk? Predsa si doma urobia „cudzojazyčné prostredie“. Dookola si nalepia papieriky so slovíčkami, pozerajú filmy, zoznámia sa s ľuďmi, ktorí jazyk ovládajú a počúvajú rádio v danej reči.

Čo vám bráni urobiť to isté? Obklopte sa ľuďmi podobného zmýšľania. Že žiadnych nepoznáte? Pridajte sa do FB skupín s rovnakou témou, jedna je hneď tu>> V súboroch skupiny nájdete overené informácie a tiež podporu virtuálnych priateľov, ktorí sa takto stravujú.

Na chladničku si nalepte nálepky s jedlami, ktoré zodpovedajú vášmu novému štýlu. Pridajte si na Instagrame sledovanie jedál a možno nájdete aj nejakú vychytenú aplikáciu do mobilu. Alebo si jednoducho vytlačte ťahák a v troch krokoch si zostavíte jedlo sami podľa svojej fantázie.

Večere čo variť

2. Vzdelávajte sa

Ak potrebujete odpovede na svoje otázky

– prečo sa niečo môže a prečo iné zase nie
– či vám nebudú chýbať minerály a vitamíny
– či je táto strava vhodná aj pre vás
– ako je to vlastne s našou imunitou
– prečo je správne trávenie alfou a omegou
– ako súvisí jedlo s hormonálnou reakciu
– môže byť nevhodná strava spúšťačom zápalových procesov a vysokého cholesterolu

Siahnite po správnej literatúre. Väčšina autorov sú lekári, ktorých odporúčania sú overené priamo ich klinickou praxou. V stručnosti vám ich predstavím:

Amy Myers, M.D. – Autoimunitné riešenie – Prevencia a odvrátenie celého spektra zápalových symptómov a chorôb.
Program The Myers Way je postavený na 4 pilieroch, ktorými sú: 1) eliminácia toxických potravín,  2) regenerácia tráviaceho traktu za pomoci vhodnej stravy, 3) identifikácia toxínov zo životného prostredia v produktoch každodennej spotreby ako kozmetika a čistiace prostriedky súvisiace s údržbou domácnosti a šatstva, 4) zmiernenie psychického a emocionálneho stresu, ktorý vyostruje autoimunitné reakcie.

Dallas a Melissa Hartwing – Jedlo na prvom  mieste – Vyskúšajte Whole30 a zmeňte svoj život k nespoznaniu.
Kniha je silne motivačná, písaná s vtipom. Jasným a vedecky podloženým spôsobom zahŕňa najnovšie vedecké poznatky o vplyve jedla na zdravie.

Dr. Natasha Cambell-Mc Bride MD – Syndróm trávenia a psychológie – Prírodná liečba
Dyspraxia, Autizmus, Dyslexia, ADD, ADHD, Depresia, Schyzofrénia s týmto všetkým sa lekárka stretáva vo svojej ambulancii a hlavná liečba spočíva vo vhodne zvolenom jedle. Pomocou knihy pochopíte ako funguje naše trávenie a akú veľkú úlohu zohráva črevná mikroflóra.

Dr. David Perlmuter – Zdravý mozog, Pšeničný mozog.

Zaujímavé poznatky nájdete aj v knihe Rob Wolf: Paleo diéta.

Veľmi vtieravá vie byť aj otázka: „Čo ak je to len móda?“ Odpoveď nájdete v knihe Elaine Gottschall – bunkovej biologičky, nutričnej biochemičky. Je známa svojou knihou: Breaking the vicious cycle (Prelomenie začarovaného kruhu). Jej práca nadväzuje na výskumy Dr. Haasa. Tento lekár liečil svojich pacientov vylúčením zložitých cukrov už v prvej polovici 20. storočia a z toho vzišla SCD diéta. Dokonca v roku 1951 bola jeho práca uznaná v medicínskych kruhoch.

Ja osobne si knihy kupujem veľmi rada, ale ak vy ich už naozaj nemáte kde dávať, tie najdôležitejšie poznatky z nich som vložila do súborov mojej skupiny, kde si ich môžete bezplatne pozrieť>>

Všetky knihy však majú niekoľko spoločných bodov

– vynechanie potravín, ktoré majú negatívne dopady na náš tráviaci systém a črevnú mikroflóru

– zaradenie skutočných potravín bez pridaných dochucovadiel a konzervačných látok

3. Odložte pochybnosti a vychutnávajte si svoj život

To je moje najdôležitejšie odporúčanie. Otázka znie: Kto z vás si dokáže svoj život naozaj vychutnávať? S hlavu plnou pochybností a nedôvery, či idete správnou cestou to ide zrejme ťažko. A možno ste nadobudli dojem, že ste nejaký iný, ba dokonca pokazený, keď to neviete.

Čo keby som vám prezradila jedno veľké tajomstvo? Každý z nás ho pozná, ale, žiaľ, nevidí. A to len z jedného jediného dôvodu- pozerá sa nesprávnym smerom!

Priznám sa, aj ja som niekedy bola taká a hľadala svoje šťastie, vyrovnanosť, ľahké rozhodovanie, sebavedomie a vnútornú pohodu v motivačných knihách a na seminároch osobného rozvoja. No bola to fakt obrovská drina a neviedlo to k zmenám.

Vy to už však robiť nemusíte, pretože už všetko viete.

Čo keby ste objavili svoju vnútornú silu, ktorá vás bude viesť ako bezpečná navigácia bez pochybností a počúvania rád od iných? Stačí sa objednať na konzultáciu a ja vám pomôžem opäť obnoviť vaše pôvodné „nastavenie“ s ktorým sme sa každý narodil>>

Že vaše pochybnosti sa netýkajú stravovania? Skúste sa zamyslieť a napíšte mi do komentárov s akými pochybnosťami sa najviac stretávate.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.