Ach, ten pitný režim!

„To nie je normálne! Už zase mi treba.“ povedalo dievča svojej kamarátke a odišlo na toaletu.

Keď sa vrátilo, opäť vzalo slamku do úst a sŕkalo nápoj z pollitrového plastového pohára.

Pitný režim a aždodenné signály

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké signály vysiela naše telo?

Človek automaticky reaguje na tieto jasné podnety. Keď nám je zima, oblečieme sa. Keď sme unavení relaxujeme. A keď sa nám chce späť, ideme do postele.

Aj to, že máme dosť, nám dá telo jasne najavo. Keď sme najedení, máme proste stopku. Nevieme sa najesť do zásoby ako medvede pred zimou.

Ako je to s dopĺňaním tekutín?

Čo je podnetom k tomu, aby sme sa napili? No predsa smäd – to vie aj malé dieťa. A keď máme dosť? Smäd prejde – tiež jasný symbol. Existujú aj ďalšie znamenia, ktoré dobre poznáme. Ak chodíme často na toaletu, je to signál, že naše telo nepotrebuje toľko vody.

Syndróm smädnej ťavy

„Prečo toto dievča, ktoré sedí vedľa mňa v kine, potom ďalej pokračuje v pití?“ myšlienky mi trochu uletia od deja filmu. Možno si myslí, že je púštny koráb a že zásoby tekutiny sa jej niekde uložia.

Napadne mi ešte ďalšia možnosť. Ak nepije vodu, ale niečo celkom iné, nedostane signál, že už má telo tekutiny dostatok.

Presne! To bude ten pravý dôvod. Zahľadím sa v tme na farebný obal pohára. Dovnútra nevidím, ale prenikavá sladká vôňa mi napovie, na čom si mladá slečna pochutnáva.

Bunky bez vody

Vedeli ste, že sladené nápoje neuhasia náš smäd? Táto tekutina sa nedostane k bunkám, ktoré potrebu vody vyvolali. Náš organizmus vtedy potrebuje čistú vodu, nie sacharidový koncentrát, nápoj s umelým sladidlom alebo fruktózou. Riešením nie je ani pivo – je to rovnako vysokosacharidový nápoj.

Ako si náš tráviaci systém poradí so sacharidmi sa dočítate tu>>

Dobré rady?

Prišli letné horúčavy a s nimi aj rôzne odporúčania na pitný režim. Pite toľko …. Vypite minimálne….. vody. Ja vám žiadnu predlohu nedám. Nielenže je každý človek jedinečný svojimi potrebami, ale zakaždým sa nachádzame v rôznych životných situáciách.

Uznáte sami, že nemôže existovať rovnaká šablóna pre robotníka pracujúceho na stavbe, dieťa v kočíku alebo ženu v klimatizovanej kancelárii. Záleží samozrejme aj na tom, čo si dáte k jedlu a tiež či bývate pod Tatrami alebo na juhu Slovenska.

Čo môžem doporučiť? Počúvajte svoje telo. Ak ste sa to doteraz nenaučili, je najvyšší čas>>. Vy ste ten jediný človek na svete, ktorý týmto signálom porozumie.

V autách sú kontrolky. Keď zasvieti úbytok nejakej kvapaliny a do auta ju nedoplníme, auto zastane. Ľudské telo je vybavené oveľa dômyselnejšie.

Ak ignorujete smäd, zapne sa iná kontrolka. Porozumieť jej je oveľa zložitejšie, pretože nemusí znamenať vždy to isté. Bolesť hlavy, závraty, zahmlievanie zraku a ďalšie, môžu byť prejavom doplnenia tekutín, ale aj úplne niečoho iného.

Faktom je, že ľudia nevedome prijímajú obrovské množstvo cukru, či už v strave alebo nápojoch. Výsledkom je zahmlené myslenie, psychická nestabilita, prehnaná citlivosť, plačlivosť,  slabosť, neschopnosť sústrediť sa, slabá efektivita v práci, rýchla únava a mnohé iné. Súvislosti psychiky a jedla profesionálne vysvetlila Dr. Natasha Campbell vo svojej knihe – Syndróm trávenia a psychológie.

Veľa alebo málo?

Naše telo sa usiluje byť vždy v rovnováhe. Nedostatok ani nadbytok vody preň nie je priaznivé. Nedostatok znižuje prívod živín do tkanív. Nadbytok spôsobuje záťaž pre srdce a obličky.

Dôležitá je aj kvalita vody. Uprednostnite vodu z prameňa, filtrovanú alebo obyčajnú z kohútika. Iste z nej nedostanete kŕče, hnačku a iné, vraj bežné letné patálie. Zvýšený výskyt črevných problémov zápaly močových ciest, mykóza a nechcený únik moču, ide ruka v ruke so zvýšenou konzumáciou sladených nápojov a zmrzlín.

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na nízkosacharidové stravovanie. Fascinuje ma ako malá úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy TAJNÉ TROMFY ZELENINY>> Ak vás zaujíma môj príbeh možete si ho prečítať tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.