Protizápalové stravovanie

Protizápalové stravovanie

a najčastejšie otázky

Súhrn vašich najčastejších otázok na jednom mieste. Stručné a jasné odpovede. 
Odkazy na hlbšie porozumenie problematiky.

Čo je protizápalové stravovanie

Zdrojom zápalu je vysoká glukóza v krvi a antinutrienty v potravinách. Protizápalové stravovanie je preto spojením nízkosacharidového až ketogénneho stravovania s vylúčením problematických potravín obsahujúcich látky, ktoré poškodzujú tráviaci systém. Viac informácií nájdete na stránke o Protizápalovom stravovaní.

Čo znamená nízkosacharidové až ketogénne stravovanie?

Ide o zníženie príjmu sacharidov na max 50 g denne alebo aj nižšie. (Čím nižšie tým lepšie.) Sacharidy sú v stravovaní nahradené zvýšeným príjmom kvalitných tukov, ktoré v organizme zachovajú rovnakú úroveň glukózy. Podrobné informácie nájdete na stránke o Keto stravovaní.

Aký je účel protizápalového stravovania

Cieľom protizápalového stravovania je minimalizovať zápal a poskytnúť črevám dostatočný čas na obnovenie funkčnosti. Na priepustné črevo neexistuje žiadny liek a jediným možným riešením je uspôsobiť stravovanie aby k tomu nedochádzalo.

Je pravdivé tvrdenie, že cukor potrebujeme?

Je pravda, že náš organizmus potrebuje mať vyrovnanú hladinu glukózy (ľudove cukru) ale nepotrebuje k tomu prijímať v strave sacharidy. Náš organizmus si potrebnú glukózu vie vyrobiť glukoneogenézou. Glukoneogenéza je proces novotvorby glukózy z necukrových substrátov, napr. aminokyselín, glycerolu či laktátu. Neexistuje žiadny typ cukru, ktorý potrebujem prijať s potravou. Sacharidy sú pre človeka neesenciálne (nepodstatné). Výborným príkladom sú športovci, či ľudia praktizujúci niekoľkodňové hladovky.

Čo sú antinutriety?

Antinutirienty sú látky v rastlinách, ktoré sa priamo podieľajú na vzniku priepustného čreva (leaky gut). Podrobnosti nájdete v mojom článku Problematické zložky potravín.

Čo je priepustné črevo?

V zahraničí je známe pod názvom Leaky gut. Netesnému črevu sa pripisujú takmer všetky zdravotné problémy. (Výnimkou sú vrodené poruchy.) Pri intestinálnom syndróme sú bunkové väzbové štruktúry, ktoré viažu črevné epitelové bunky, poškodené a črevo sa stáva pasívne priepustné pre proteínové makromolekuly, toxíny a baktérie, ktoré by za normálnych okolností neboli v krvom obehu.

Pre koho je protizápalové stravovanie vhodné?

Prakticky pre všetkých. Ide o stravovanie, ktoré je bohaté na všetky živiny. Veľmi dôležité je mať o ňom potrebné vedomosti aby nedochádzalo k prípadným chybám v skladbe jedálnička vedeného k jednostrannosti.

Ako dlho je potrebné takto sa stravovať?

Je potrebné uvedomiť si, že problematické potraviny sú vylúčené z toho dôvodu, že ich konzumácia poškodzuje trávenie a spôsobuje vysokú glykémiu. Čo sa stane, ak ich opäť začnete konzumovať? No môžete očakávať rovnaký scenár. Osobne nevidím dôvod zavádzať potraviny o ktorých viem, že poškodzujú črevnú výstelku. Položte si otázku: Je normálne robiť veci o ktorých viete, že poškodzujú zdravie?

Koľko jedál sa odporáča jesť v rámci dňa?

Nie je dôvod jesť viac ako 3 x denne. Jedincom prispôsobeným nízkosacharidovej strave častokrát postačia dve prípadne iba jedno jedlo denne.

Prečo mám chute na sladké?

Pri prechode z vysokosacharidovej stravy je to normálne, časom sa chute vytratia. Ak tomu tak nie, chyba je v nesprávne zostavenom jedálničku alebo mentálnom nastavení a je potrebné požiadať o odbornú pomoc.

Ako sa vyrovnať s otázkami okolia?

Je zvláštne, že niektorí ľudia rázne odmietajú určité druhy športu, spoločenskej zábavy, bývania, či oblečenia. Vedia si to obhájiť pred kýmkoľvek. Ak sa však jedná o stravovanie a obhajovania si vlastnej zodpovednosti za zdravie prichádza neistota. Uvedomte si, že obhájiť si svoj postoj k jedlu je rovnaký ako ostatné životné postoje. Obšírnejšie o tom pojednáva článok na blogu s názvom Pochybnosti.

Mám prestať užívať lieky predpísané lekárom?

Určite nie.

Je potrebné užívať doplnky?

Pri správne zostavenom jedálnom lístku, výživové doplnky nie sú potrebné. Suplementácia je však opodstatnená v prípadoch ak je potrebné povzbudiť trávenie. (napr. Betaine HCL). Najmä v začiatkoch, pri prechode na nižší príjem sacharidov dochádza k javu nazývaný "sacharidová chrípka" Toto sa rieši dopĺňaním draslíkovej soli. Omega 3 mastné kyseliny je v našich končinách potrebné dopĺňať stále, pretože je obtiažne zabezpečiť konzumáciu kvalitných rýb v potrebnom množstve.

Prečo sa nekonzumujú všetky obilniny, pseudoobilniny, strukoviny a olejnaté semená?

Obsahujú problematické zložky, ktoré sú zodpovedné za vznik priepustného čreva. Viac v článku o Antinutrientoch.

Prečo sa nesmie živočíšne mlieko ani bezlaktózové?

Mlieko a mliečne výrobky od živočíchov obsahujú mliečnu bielkovinu, ktorá je rovnako zodpovedná za problémy s trávením a vzniku priepustného čreva. Viac v článku Mlieko áno alebo nie.

Aký je rozdiel medzi protizápalovým stravovaním a klasickým níkosacharidovým LC/keto stravovaním

U LCHF a tiež klasickom keto stravovaní sa nachádzajú potraviny, ktoré do protizápalového stravovania nepatria. Sú to: orechy, olejnaté semená a výrobky z nich, mliečne produkty, ľuľkové plody: paradajky, paprika, baklažán, zemiaky, goji (kustovnica čínska), physalis. Spoločným znakom je nízky príjem sacharidov a to výhradne zo zeleniny.

Aký je optimálny pomer makroživín?

V skutočnosti neexistujú žiadne presné čísla. Existujú odporúčania od ktorých sa môže začiatočník odraziť. Odporúčaný podiel bielkovín je 18 % až 20 %, podiel tukov 75 až 95% a sacharidy na úrovni 5% celkového denného príjmu. Pre presnejšie informácie odporúčam prečítať samostatné články o Sacharidoch, Bielkovinách a Tukoch.

Prečo pociťujem hlad a jedlo ma nedokáže uspokojiť?

Najčastejšie ide počiatočný prechodný stav, nedostatočnú tvorbu žlče, prípadne nízky príjem tuku v jedle.

Je možné zostaviť protizápalové stravovanie bez mäsa?

Nie, nie je. Mäso, vnútornosti a tiež tuk zo zvierat je základom protizápalovej stravy. Uprednostnite mäso zo zvierat pasených na tráve, ktoré nemajú prístup k obilninám, kukurici ani geneticky modifikovanému krmivu.

Aké množstvo vody vypiť?

Odporúčam piť vtedy ak ste smädní. Je veľmi nevhodné "nalievať" sa vodou, nakoľko dochádza zbytočne k strate základných minerálov - elektrolytov.

Ktoré knihy odprorúčam?

Úplný základ sú kKnihy: Amy Myers: Autoimunitné riešenie, J a M. Hertwig: Jedlo na prvom mieste, Mark Sisson: Keto restart diet, Terry Wahls: The Wahls Protokol, a iné s témou paleo alebo keto stravovanie.

Odkiaľ čerpám relevantné informácie

Sledujem články, videá podcasty uverejnené prevažne lekármi: Mark Hyman, MD, Peter Attia, MD, Terry Wahls, MD, Sara Balantaine, Poul Saladino, MD, Prof. Tim Noaks, Prof. Loren Cardain, MUDR- Zsofia Clemens, Mark Sisson, Diet Doctor, a iných z tejto oblasti.

Ako začať skutočné keto starvovanie?
Prémiový produkt, ktorý spája výhody protizápalového a keto stravovania.
Taraz za zníženú cenu. Viac o produkte a jeho aktuálnej cene nájdete tu>>

100 % prírodný kolagén z hovädzieho dobytka pasúceho sa na tráve pre funkčnú výživu pokožky, vlasov, nechtov, kostí, šliach, kĺbov a chrupiek. Bez laktózy, lepku, konzervantov, cukru a umelých sladidiel.
Viac informácii o produkte nájdete tu>>

imunita

Balíček na podporu imunity
Kvalitný MCT olej + špeciálna zmes  korenia zostavená zo 4 základných protizápalových korenín: kurkuma, čierne korenie, zázvor a škorica.
Viac informácii o produkte nájdete tu>>

kyslina kaprilová

MCT C8 - kyselina kaprilová
Kvalitný MCT olej s obsahom čistej kyseliny kaprilovej, ktorá je najlepším prostriedkom na elimináciu kvasinky Candidy albicans.
Viac informácii o produkte nájdete tu>>