Protizápalové stravovanie

Špeciálna úprava jedálnička zameraná na odstránenie neprimeraných reakcií imunitného systému. Zápal totiž nemusí byť spôsobený len baktériami a vírusmi, ako sme si doteraz mysleli. Zápaly, najmä chronické, bývajú najčastejšie odozvou na nesprávne zloženie jedálneho lístka a zaťažovanie organizmu prílišnou konzumáciou sacharidov.

Protizápalova strava
Nízskosacharidové a protizápalové stravovanie

Jedlo, ktoré spĺňa parametre protizápalového, je bežne dostupné. Zložíme si ho z úplne klasických potravín ako mäso, vajcia, tuk, zelenina, orechy, ovocie.
Vždy sa jedná o skutočné jedlo bez pridaných éčok, cukru, emulgátorov, modifikovanej kukurice a sóje, nerafinované, nehydrogenizované a inak výrobným priemyslom upravované. Viac sa dočítate v článku Skutočné jedlo versus Hlušina>>.
Takéto jedlo nielenže spĺňa podmienky vysoko nutričného (výživného) stravovania sa a je v súlade s našim trávením, ale udržiava v rovnováhe črevný mikrobióm, nespôsobuje výkyvy v imunite, prospieva činnosti psychologických reakcií a hormonálnej sústavy>>
V prípade, že máte oslabenú imunitu, poruchy trávenia, hormonálnu nerovnováhu alebo nerovnováhu v črevnej mikroflóre (premnožené kvasinky), dá sa to napraviť jednoduchou úpravou jedálneho lístka a zaradiť do neho potraviny, ktoré uvedené štandardy spĺňajú. Riešením je protizápalové stravovanie.

Stačí pochopiť súvislosti

Skutočné potraviny

Skutočné potraviny

Človek sa neustále niečomu prispôsobuje. Pochopenie súvislostí medzi tým, ako niečo funguje a následným prispôsobením, nám uľahčuje život. Ako príklad uvediem počasie. Svoje oblečenie prispôsobíme tomu, v akých podmienkach budeme tráviť deň - vyhnem sa tak podchladeniu, či premoknutiu. 
Čo myslíte, je potrebné prispôsobiť svoje stravovanie tomu, v akej sme momentálnej zdravotnej kondícii? Určite nemusím nikomu vysvetľovať, že kvalita jedla má priamu súvislosť s našou kondíciou. Tieto vedomosti sa už dávno využívajú ako v športe, tak v medicíne.

Tak prečo to nevyužiť aj v bežnom živote a nezjednodušiť si ho. 🙂 Veľká väčšina ľudí dnes trpí takzvaným systémovým zápalom, za ktorým sú choroby ako: ADD/ADHD, akné, alergie, artritída, astma, bolesti hlavy, kĺbov, svalov, úzkosť, depresia, ekzém, kardiovaskulárne ochorenia, kyslý reflux, nedostatok vitamínu B12, nadváha, problémy so spánkom, trávením, SIBO, suché oči, únava, studené končatiny, vypadávanie vlasov, nesústredenosť alebo zahmlené myslenie, zápal pankreasu, chronický zápal močových ciest a žlčové kamene. Všetko toto sú varovné príznaky preťaženej imunity a avizujú možný vznik autoimunitného ochorenia.

Čo je zápal a čo má spoločné s imunitou?

Naše okolité prostredie je plné baktérií, pliesní, parazitov a vírusov, ktoré by nám mohli škodiť. Ľudský organizmus je špičkovo vybavený na to, aby týmto „protivníkom“ mohol čeliť. Máme dokonale prepracovaný imunitný systém, ktorý nedovolí škodlivým baktériám preniknúť do nášho tela.
Ak sa napríklad porežeme na nejakom hrdzavom predmete, okamžite vyšle obranu na zabránenie vzniku infekcie. Celý tento proces môže byť sprevádzaný zápalom v oblasti postihnutého miesta. Ak sa zápal odohráva na jednom mieste, nazývame ho lokálny. Takýto zápal napomáha k vyliečeniu a rýchlo odoznie – je krátkodobý.
Krátkodobý zápal vznikne aj pri reakcii imunitného systému na bežné ochorenia ako angína, zápaly dýchacích ciest, dutín, chrípka – rozdiel je v tom, že zápal je rozšírený po celom tele – je charakteristický vysokou aktivitou imunity a väčšinou sa nezaobíde bez zvýšenej teploty – v tomto prípade ide o systémový zápal.
V obidvoch prípadoch sa imunitné bunky po odoznení vrátia k štandardným povinnostiam a zabezpečujú ochranu pred „protivníkmi“.
Naša imunita je ako ochranka, stráži, aby nič podozrivé do tela nepreniklo. A ak prenikne, urobí výjazd a zlikviduje to. Po výjazde regeneruje a zabezpečuje opravy.

Systémový zápal

Nízkosacharidové stravovanie

Je za väčšinu chronických ochorení zodpovedný systémový zápal?

Čo sa deje s imunitou, ak trpíme chronickým zápalom? Ak je niečo v neporiadku mesiace, roky? Chronický systémový zápal predstavuje dlhodobú aktivitu imunitného systému a týka sa celého tela. (Zrejme tá ochranka bude z toho permanentného výjazdu poriadne vyčerpaná, slabá, nesústredená, pretože nemá čas na regeneráciu).
Niekedy je veľmi zložité odhaliť preťaženie imunitného systému, pretože zápal nie je vidieť. Stačí si však všimnúť signály, ktoré vám dáva telo. Preťaženie imunitného systému nám môžu signalizovať aj časté bolesti hlavy, únava, nafukovanie, zlé trávenie, priberanie a iné "drobnosti", na ktoré sme si už zvykli a považujeme ich za normálne.

Dobrá imunita zásadným spôsobom ovplyvňuje kvalitu nášho života. Je dokázané, že má priamu súvislosť so stavom našej tráviacej sústavy. Ak máme nespoľahlivý tráviaci systém (nafukovanie, ťažoba, plynatosť, hnačky, syndróm prerastania čreva črevnými baktériami- SIBO), do tela sa dostávajú látky, ktoré by sa tam za normálnych okolností nedostali. Imunitný systém tieto látky považuje za „protivníka“ a aktivuje sa. Viete si ale predstaviť, aký musí byť preťažený z toľkých výjazdov spôsobených len tým, že jeme?

Preto najvhodnejším, najjednoduchším a najprirodzenejším opatrením je zabezpečiť opravu tráviaceho traktu za pomoci vhodne zvoleného jedla. A na to nám poslúži práve protizápalové stravovanie.

Vhodné výživové smery

Patria sem všetky výživové smery, ktoré majú zo svojho jedálneho lístka vylúčené zápalové potraviny a to: všetky druhy spracovaného cukru, obilniny + výrobky z nich a strukoviny. Podrobný zoznam potravín nájdete tu>>

Ak by sme mali ísť od najstarších je to: SCD diéta, GAPS, paleo,  Whole30, LCHF, IF, protikvasinková. Čo je pre ktorú diétu charakteristické sa dočítate v článku>>

Autoimunitný protokol

Medzi všetkými výživovými smermi vyniká práca Dr. Amy Myers. Doktorka funkčnej medicíny na základe vlastných skúsenosti s autoimunitným ochorením zasvätila svoj život výskumu tejto oblasti. Vytvorila program postavený na štyroch pilieroch, kde okrem jedla zahrňuje aj ďalšie aspekty, ako toxické prostredie a stres. Viac o programe sa dočítate tu>>

Niekedy však ani vysokokvalitné jedlo nedokáže vaše telo dostať do hormonálnej a psychickej rovnováhy. Je to vtedy, keď ste v neustálom napätí a v strese. V tom prípade by bolo dobré nájsť svoju rovnováhu a psychickú pohodu formou osobného koučingu>>. Najväčšie utrpenie pociťujeme, keď nevieme, čo sa s nami deje 🙂

Hlavné benefity

Protizápalovým stravovaním odstránime hlavnú príčinu zápalu. Všetky ostatné metódy sú zamerané na zmiernenie alebo odstránenie následkov, čo znamená že sú účinné len krátkodobo alebo vôbec.
Ďalšie benefity:
- nárast energie, výkonnosti a chuti do života
- zlepšenie trávenia
- návrat k prirodzeným chutiam
- vyformovanie postavy (ukladanie tuku je totiž jedným z ukazovateľov systémového zápalu)
- posilnenie imunity
- celkové omladnutie
- rýchlejšia regenerácia
- zlepšenie pleti
- manažment jedla - kvalitné jedlo vám poskytne zasýtenie na dlhé obdobie
- prevencia civilizačných ochorení
- zlepšenie črevnej a ústnej mikroflóry
- hormonálna a psychická rovnováha

Súvisiace články

Paleo raňajky

Paleo stravovanie - 2. časť RAŇAJKY

„Raňajkuj ako kráľ. Obed si rozdeľ s priateľom a večeru prenechaj nepriateľovi.“ Paleo raňajky sú presne v duchu tohoto starého…

Celý článok
paleo kurz

Paleo kurz - prečo sa zúčastniť?

Paleo kurz je skvelý zážitok, a tiež malé dobrodružstvo! Pár kvalitných surovín sa v priebehu pár minút zmení na…

Celý článok
nizkosacharidove stravovanie

Jan Vyjídák - nízkosacharidové stravovanie z pohľadu klinických štúdií

Jan sa vďaka svojmu kamarátovi začal zaujímať viac o stravovanie. Knihu, ktorú mu vtedy požičal ho podnietila…

Celý článok