Oslabená imunita alebo ako nezostať po sviatkoch v posteli

Aj vy ste si to všimli? Oslabená imunita je na dennom poriadku. Po sviatkoch pokoja a oddychu vzrastie počet viróz, nachladnutí, bolestí hrdla a zahlienenie. Informácia o náraste ochorení sa často dostane aj do hlavných televíznych správ.

Následne okupujeme lekárne a robíme všetko preto, aby sme potlačili príznaky. Doslova sa snažíme proti niečomu bojovať.

Likvidujeme vírusy, potláčame hlieny, zastavujeme kašeľ a vedieme s baktériami neľútostný súboj.

Uvedomili ste si niekedy, že všetky tieto slovesá sa používajú aj pri opise vojny? Ale choroba nie je náš nepriateľ. Je to „kontrolka“, ktorá nás má upozorniť, že robíme niečo zle a náš organizmus sa dostal mimo rovnováhy.

Čo keby ste to tentokrát urobili inak? Čo keby ste sa pokúsili dostať do harmónie? Veď práve vyvedenie z rovnováhy spôsobilo vašu chorobu.

Ako konkrétne?

Vaša imunita bola oslabená, inak by si s nejakým zablúdeným vírusom dávno poradila. Práve na to ju máme, aby nás pred ním ochránila. 80% imunity je v našich črevách a jej správne fungovanie zabezpečuje práve rovnováha medzi oportunistickou a benefičnou črevnou flórou.

Ako sa to mohlo stať? Veď sú sviatky pokoja, oddychuje a máme čo jesť.

Rovnováhu v črevnej flóre narúša známy zhon a s ním spojený stres. Prejedanie sa a samozrejme, nevhodné zloženie jedálneho lístka.

Och, áno, všetky tie sladké koláčiky, múka a škrob nakŕmia našu oportunistickú črevnú flóru a už je po rovnováhe. A nemusia to byť len sviatky – Vianoce/Veľká noc  môžu byť tým pomyselným preklopením misky na váhach.

Ako to máte vy? Aj u vás to platí?

Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije.

Ako posilniť oslabenú imunitu?

Pri rovnováhe platí jednoduchá rovnica: Uberieme tam, kde niečo prevyšuje a pridáme, kde chýba. Najjednoduchší spôsob je vrátiť stratenú rovnováhu tým, že zastavíme rast „zlých“ baktérií. Jednoducho im prestaneme dávať to, čím sa živia a to sú predovšetkým zložité sacharidy.

Pomôžu nám k tomu jednoduché opatrenia, ktorými nastolíte harmóniu veľmi rýchlo a prirodzene. Počas choroby alebo keď pociťujeme jej príznaky:

  • Vynecháme z jedálnička zložité cukry (všetky druhy priemyselne spracovaného cukru, mlieko a obilniny)
  • Zaradíme liečivý vývar z mäsa a kostí aspoň 2 x denne. Dáme prednosť vývaru z domácej sliepky.

Tento spôsob chorobu zmierni a urýchli uzdravenie. Cukor je hlavným faktorom vzniku zápalov. Ak sa však oslabená imunita prejavuje pričasto, doprajte si Protizápalové stravovanie>>

A čo ten povestný stres?

Ten má na naše zdravie snáď najväčší vplyv. Pod jeho vplyvom sa dokáže zmeniť „chémia“ celého nášho tela.

Znalosť 3 princípov mi umožnila porozumieť tomu, ako funguje naša myseľ, a tak ja príbehom o strese nenaletím. Trvalo mi niekoľko rokov, kým som na to prišla. Vy nemusíte čakať, rada sa s vami o toto poznanie podelím. Stačí mi napísať, prípadne odporúčam pozrieť si rozhovor s PhDr Michalom Kopčanom>>

Túžite aj vy vedieť, čo sa deje vo vašej hlave a ako to súvisí s vašim životom, chorobou, vzťahmi, náladou, či pocitom šťastia a lásky? Viac sa dozviete tu>>

Monika Komorášová
Tranformatíny kouč & špecialista na protizápalové stravovanie. Fascinuje ma ako úprava jedálneho lístka môže v človeku prebudiť proces uzdravenia v súčinnosti s pochopením ako funguje ľudská myseľ. Po 17 ročnom hľadaní som konečne našla spôsob ako sa vyliečiť zo zdravotných problémov. Preto som na svojich web stránkach vytvorila projekt Cítim sa skvelo. Rada inšpirujem ľudí variť si jedlo podľa vlastných nápadov. Som autorka knihy ZELENINOVÉ PRÍLOHY>> Ak vás zaujíma môj príbeh môžete si ho prečítať tu>>
Komentáre
  1. ewa píše:

    laktobacily 5 z naturevia su podla mna ideal

    • Monika Komorášová píše:

      Ďakujem za komentár, nemám skúsenosť. Mne zatiaľ najlepšie funguje klasický vývar. Okrem toho ako sa stravujeme bez sacharidovej zložky ešte sme neboli chorí.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohoto komentáru. Zásady zpracovania osobných údajov